Teatrul ca Rezistență, episodul III. Kit de supraviețuire în comunism

15-21 decembrie 2019, stația de Pța Libertății și un tramvai în mișcare

Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu niciun preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?

Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Va spune povestea acestor obiecte și va explica modul în care și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15-21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19:00, din Piața Libertății.

Împreună ne vom aduce aminte, la 30 de ani de la Revoluție, de un stil de viață auster, plin de greutăți și de lipsuri, dar și de “evadări” personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct, și despre care alții abia dacă au auzit. Deschidem arhivele teatrelor din Timișoara, arhiva Direcției de Cultură Timiș și arhiva CNSAS și încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate și împărțite în două categorii, arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, să vă activăm imaginația și să reconstituim pentru scurtă vreme o ”felie” de viață în comunism.

Conversația publică va fi deschisă pe 15 decembrie de la ora 11:00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) când tema Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? va fi dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori. Vom viziona împreună o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

Timișorenii sunt așteptați, așadar, în fiecare seară, între 15 și 21 decembrie 2019 (cu excepția zilei de luni, 16 decembrie), în stația de tramvai Libertății, de la ora 19:00, de unde vor porni pe un traseu special, înapoi în timp, ca să testeze împreună Kitul de supraviețuire în comunism, alături de actorii Christine Cizmaș, Ionuț-Marian Pârvulescu, Ioan Codrea și Armand Iftode.

Accesul la expoziția și spectacolul Kitul de supraviețuire în comunism este gratuit, rezervările se fac la tel. 0751 892 340.