Proiectul ,,Teatrul ca rezistență”, realizat de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Nu e ușor de răspuns la întrebarea care stă la baza proiectului Teatrul ca Rezistență, o cercetare în arhivele teatrale din Timișoara: ”a existat sau nu rezistență prin teatru în România comunistă?”.

Proiectul Teatrul ca rezistență/Theater as Resistance, care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele publice ale teatrelor din Timișoara, precum și colecții private, pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019), din perspectiva relației lor cu teatrul, pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.

Proiectul se va finaliza cu o expoziție multimedia și un film documentar. Printre activitățile desfășurate până în prezent, sau în curs, se numără și: publicarea a 5 numere din Fanzin, un atelier virtual (mai 2020), o expoziție performativă și o dezbatere pe tema rezistenței în teatru (decembrie 2019), expoziție pop-up (iunie 2019), un spectacol lectură (2018). 

Teatrul ca Rezistență este parte din proiectul european Heritage Contact Zone (HCZ), cofinanţat prin programul Europa Creativă, care include parteneri din Ungaria, Germania, Grecia și Ţările de Jos. Toți participanții au identificat și au dezbătut,  prin intervenții artistice zonele de moștenire dificilă din țările lor. Detalii despre HCZ