Primul spectacol de teatru din Timișoara adaptat persoanelor cu dizabilități

Teatrul Basca prezintă primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități, ”Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu, care va avea premiera online duminică 7 februarie 2021 de la ora 19:00.

Teatrul Basca împreună cu Asociația Ceva de Spus, invită iubitorii de cultură la primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități, care va fi difuzat online pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro dar și pe paginile de Facebook ale celor două organizații.

Spectacolul ”Fluturii sunt liberi” surprinde o etapă importantă din viața unui tânăr nevăzător, Don Baker, care încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei sale și să trăiască independent, să se îndrăgostească, la fel ca orice alt tânăr de vârsta lui. Povestea tânărului nevăzător este presărată cu momente muzicale, jucăușe, intense, iar finalul neașteptat lasă loc de o continuare pe gustul oricărui spectator.

Accesibilizarea spectacolului se va realiza prin descriere narativă, interpretare mimico-gestuală, iar în cazul difuzării fizice la teatrul Basca, prin accesibilizarea spațiului cu ajutorul unei rampe de acces pentru persoane în scaun cu rotile.

După difuzarea premierei în spațiul online, vor urma mai multe reprezentații, iar spectacolul de teatru va fi înregistrat radiofonic și va fi distribuit online gratuit.

”Nu consider că e vina nimănui că s-a născut sau că are o anumită dizabilitate, fiecare om are dreptul la cultură, de aceea prin proiectul ”Teatru accesibil tuturor” dorim să ajungem atât la publicul iubitor de teatru, cât și la persoanele cu dizabilități care își doresc, dar poate, din diverse motive nu au acces la acte culturale.” a declarat Ana Maria Ursu, președintele asociației Solidart și regizoarea spectacolului ”Fluturii sunt liberi”.