Prima colaborare între muzeele din Timișoara și Novi Sad: expoziția ”Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica Srpska”

dav

Expoziția de pictură de la Muzeul Național de Artă din Timișoara, ”Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica srpska”, reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.
Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene.

Vernisajul are loc luni, 26 iulie, de la ora 18:00. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 26 iulie – 15 septembrie 2021, în intervalul orar 10:00-18:00.