Presence, essence, identity – expoziție Magdalena Abakanowicz

19 septembrie – 25 octombrie 2019, Muzeul de Artă

Fundația Interart Triade din Timișoara, în colaborare cu Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Artă Timișoara prezintă expoziția Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Presence, essence, identity.

Îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus-Bojan, această retrospectivă semnificativă a marii artiste poloneze se deschide joi, 19 septembrie 2019, ora 18,00, la Muzeul de Artă Timișoara.

Expoziția va prezenta o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans. Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe.

De-a lungul vieții, Magdalena Abakanowicz și-a dedicat întreaga energie creativă explorării continue a relației dialectice pe care ființa umană o împărtășește cu lumea naturală. Artista şi-a transpus ȋntelegerea despre esența lucrurilor în reprezentări sculpturale unice, care contestă ideile convenționale despre artă și ridică întrebări universale pentru experiența umană.

Această expoziție propune o imagine de ansamblu asupra creației artistei, incluse fiind lucrări-cheie din diferitele etape ale carierei sale, cum ar fi Hurma, ansamblu copleşitor de figuri umane fără cap, reprezentând, asemeni altor figuri umane emblematice din creația artistei, martorii împietriți ai istoriei. Teme cruciale în lucrările lui Abakanowicz sunt libertatea și pierderea acesteia, moartea și învierea, identitatea și diferența.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția își propune să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura.

Expoziția de la Muzeul de Artă Timișoara este a treia expoziție retrospectivă monografică a artistei, realizată în colaborare cu familia acesteia din Varșovia, succedând expozițiile Effigies of Life, A tribute to Magdalenei Abakanowicz (Wroclaw, 2017), curatoriată de Mariusz Hermansdorfer, împreună cu Maria Rus-Bojan, și Magdalena Abakanowicz: Presence, Essence, Identity (Wałbrzych, 2018), curatoriată de Maria Rus-Bojan, împreună cu Magdalena Mielnicka.

Lucrările aparțin Fundației Magdalena Abakanowicz (Varșovia), colecției Artur Trawinski și Irmina Nazar (Wroclaw), Marek Trzaskowsk (Poznan) și colecției Ovidiu Șandor (Timișoara).

Magdalena Abakanowicz s-a născut în 1930, în Falenty, Polonia, a trăit și a lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viață.