Premiere românești, filme premiate și masterclass-uri online, la Festivalul Ceau, Cinema!

Avanpremiera celui mai nou documentar al regizorului Florin Iepan, „Păr” (2020), proiecții cu cel mai premiat film francez al ultimului an, „Mizerabilii” (2019), și cu cel mai cunoscut film maghiar interzis în timpul comunismului, „Martorul” (1969), precum și masterclass-uri online cu trei cineaști români fac parte din programul ediției limitate din acest an a Festivalului „Ceau, Cinema!”.

Prezentat în avanpremieră la Ceau, Cinema!, „Păr” (2020), cel mai recent documentar al regizorului timișorean Florin Iepan, vorbește despre „rezistența prin păr”, una dintre cele mai interesante forme de manifestare a opoziției individului față de regimul național comunist din România. Filmul face parte dintr-o serie de proiecte comune realizate în ultimii ani de către regizorul Florin Iepan împreună cu editorul de imagine Călin Meda. Ambii vor fi prezenţi la proiecție pentru o discuție cu publicul.

Un alt documentar proiectat în premieră la festival, în secțiunea Filme Bănățene, este „Eugeniu, prinţul nostru cel de toate zilele” (2019), realizat de asemenea de Florin Iepan şi Călin Meda. Cei doi cineaști pornesc pe urmele celebrului Eugeniu de Savoya în Timișoara și Viena.

Tot în cadrul secțiunii Filme Bănățene va putea fi văzut pentru prima dată în România și scurtmetrajul documentar „Jurnalul meu de România” (2019), de Carmen Lidia Vidu. Filmul o are în centru pe actrița timișoreană Daniela Török, care vorbește despre experiența trăită la Revoluție.

Într-o proiecție specială va putea fi văzut și „Mizerabilii” (2019), de Ladj Ly, cel mai premiat film francez al ultimului an. Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanșate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forțelor de ordine, filmul prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei și violențelor de la periferia Parisului, locul în care regizorul Ladj Ly a crescut. „Mizerabilii” a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin și a câștigat premiul juriului la Cannes și trofeul pentru cel mai bun film la Premile César.

În afara proiecțiilor, Ceau, Cinema! propune în acest an și o secţiune de trei discuții online cu cineaști români, sprijinită de Consiliul Judeţean Timiş. Invitații masterclass-urilor vor fi regizorul Adrian Sitaru, scenaristul Alex Baciu și actrița Maria Popistașu.

În plus, în timpul festivalului va avea loc o dezbatere despre starea criticii de film, pornind de la volumul recent apărut „Viața, moartea și iar viața criticii de film”, de Andrei Gorzo, care va fi prezent la Timișoara și căruia i se vor alătura la discuție Adina Baya, Andrea Reisz și Ionuț Mareș.

Festivalul „Ceau, Cinema!” are loc în perioada 16-19 iulie 2020, la Grădina Capitol şi fostul Cinema Arta.