Noaptea Ideilor 2021, cu Institutul Francez

În data de 28 ianuarie 2021, Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări.

Evenimente reunite în jurul temei principale a acestei ediţii – APROAPE – vor avea loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.

Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii.
Printre invitaţii acestei ediţii se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz, sociologa Eva Illouz,  artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

Această ediţie va avea loc exclusiv online şi va permite publicului din România să fie aproape de toate evenimentele, indiferent dacă sunt create la Iaşi, la Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti. Profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape. 

La Timișoara, publicul este invitat să descopere câteva dintre locurile și persoanele care au adus aproape comunitatea chiar și pe timp de pandemie, printr-o serie de mini-interviuri. Este vorba despre Dominic Fritz, primarul Timișoarei, despre Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele librăriei independente „La Două Bufnițe”,  Christine Cizmas (actriță) și Ovidiu Mihăiță (regizor), cofondatori ai teatrului independent „Auăleu” și ai Muzeului consumatorului comunist și despre Oana Simionescu, arhitectă, cofondatoare a spațiului cultural independent „Faber community” și a platformei creative ”FOR”.

Institutul Francez din România la Timișoara propune, de asemenea, o tentativă de decriptare a ceea ce înseamnă „aproape” în vremurile pe care le trăim, împreună cu sociologa Eva Illouz, specialistă în sociologia sentimentelor și a culturii. Pentru cei mici se vor organiza ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri. 

Evenimentul va avea loc pe Facebook-ul Institutului Francez, începând cu ora 16:00. Totodată, România va fi parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris, prin prezentarea unei proiecții speciale „Aproape – dincolo de vârste”, la ora 20:20.