Loredana și Gașca Zurli au scos mii de timișeni în stradă, de Ziua Județului

S-a tras linie peste acțiunile dedicate marcării Zilei Județului Timiș. Tradiția, multiculturalitatea și vocația occidentală a timișenilor, virtuți dobândite de-a lungul unei istorii bogate, sunt evidențiate public în fiecare an de către Consiliul Județean, de Ziua Județului, 28 iulie. Anul acesta, Consiliul Județean a organizat mai multe evenimente cultural-educative, la sfârșitul săptămânii trecute.

Ziua de joi, 25 iulie, a fost dedicată exclusiv copiilor. Aceștia au vizitat instituția și au aflat ce înseamnă administrarea județului. Vineri, iubitorii de muzică populară au avut parte de un spectacol susținut de Ansamblul Profesionist Banatul și Ansamblul Moștenitorii din Republica Moldova.

Sâmbătă, copii au revenit în prim-plan. Astfel, după concertul fanfarei din Boblingen, Germania, cei mai mici dintre timișeni au avut parte de o piesă teatru în aer liber, pusă în scenă de către cei de la Merlin, dar și de un spectacol susținut de Gașca ZURLI.

Ziua de duminică a fost deschisă cu o ședință festivă a CJ Timiș. Au participat parteneri ai județului, din Republica Moldova, Germania și Serbia. Cu această ocazie, s-a semnat și o declarație de intenție de cooperare cu regiunea Vojvodina. Documentul consolidează relațiile dintre cele două regiuni vecine, în contextul în care Timișoara împarte titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021, cu Novi Sad. Seara zilei a adus o reconstituire istorică și două concerte. Furtuna ce s-a abătut asupra orașului nu a descurajat pe mulți dintre timișeni să cânte și să danseze alături de cei de la Alex Calancea Band și de Loredana.

„Este important să simțim că aparținem unei comunități puternice, că împărtășim aceleași valori – multiculturalitate, respect reciproc și deschidere către semenii noștri. Sărbătoarea a crescut de la un an la altul, iar pentru 2020 ne propunem și mai multe. Timișul merită o sărbătoare mare, în care să arătăm că avem trecut, prezent, dar și un viitor extrem de promițător”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

 28 iulie a fost aleasă, în 2016, Ziua Județului Timiș, pentru a marca instaurarea administrației românești în județ, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.