LA PAS. Festival de gastronomie artizanala

4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” este un proiect de dezvoltare comunitară, derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în Parcul Rozelor din Timișoara, între 4 și 6 octombrie 2019. Festivalul promovează valori precum multiculturalitate, comunitate, responsabilitate și le transpune practic prin acțiuni de promovare a unor mici producători, artizani, meșteșugari și prin evenimente de educație precum ateliere, dezbateri, spectacole și lansări de carte.

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021, implementat în parteneriat cu Asociația CRIES.

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” facilitează deci schimbul de cunoștințe și practici care promovează o abordare sustenabilă a hranei, încurajând o cultură critică a consumului de masă, precum și crearea de oportunități pentru o dezvoltare locală durabilă.

Astfel că prima ediție, desfășurată între 4 și 6 octombrie 2019 în Parcul Rozelor din Timișoara (acces liber), este organizată în jurul câtorva focusuri precum: gastronomie, educație pentru consum responsabil, artă, turism sustenabil și promovare colaborativă.

În secțiunea Gastronomie, vizitatorii vor putea regăsi expozanți care vând produse preparate cu ingrediente locale, de sezon, dintr-o agricultură sustenabilă: mici producători și procesatori alimentari, asociații promotoare, asociații de producători și cooperative, întreprinderi sociale și actori de economie socială, producători de bere artizanală din Timiș. Tot aici va avea loc un picnic urban în care participanții vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți. Bucătari profesioniști și amatori sunt invitați să gătească rețete de preparate preferate și să le prezinte încărcătura culturală.

O abordare inedită a ideii de reducere a risipei o reprezintă Disco-Soup, unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante). Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor, care se vor implica atât în activitatea de colectare a ingredientelor, de gătit, cât și în cea de asigurare a unei atmosfere plăcute și relaxante. Mâncarea se va servi gratuit participanților, dar și beneficiarilor de servicii sociale.

Atelierele culinare organizate de bucătari și bloggeri care promovează gastronomia sustenabilă și ingredientele de la mici producători locali și degustările de produse din gastronomia artizanală și de la mici producători vor completa secțiunea Gastronomie.

Pentru secțiunea Educație pentru consum responsabil va fi prezent un stand de carte pe teme de dezvoltare durabilă, pe întreaga durată a festivalului, la care se adaugă atelierele și dezbaterile organizate de diverși parteneri.

La secțiunea Artă se pot regăsi expoziții și spectacole, dar și standuri cu produse meșteșugărești (bijuterii, artă decorativă din ceramică, slow-fashion). În fiecare seară a festivalului, trupe și DJ vor performa în cadrul celor 3 zone muzicale (Alternative, Jazz și Electric).

Pentru că organizatorii promovează turismul de tip slowing down, care să permită conexiunea cu comunitățile locale și contactul cu specificul locului, vizitatorii sunt invitați să participe la activități dedicate Turismului sustenabil.

Promovarea colaborativă este unul dintre focusurile cheie ale festivalului, partenerii acestuia organizând evenimente pentru promovarea festivalului în rândul publicului propriu. În următoarele zile vor fi lansate 4 produse LA PAS: o bere artizanală, o pâine artizanală cu maia, o brânză artizanală și o rețetă de sos.

CLICK AICI pentru programul „La PAS. festival de gastronomie artizanala”.