Începe HoT: Architects – o săptămână de evenimente care celebrează șase arhitecți care au contribuit semnificativ la patrimoniul Timișoarei

În perioada 21-26 iunie 2021, vor avea loc diverse evenimente în Timișoara cu scopul de a sărbători contribuțiile a șase arhitecți care au avut un impact major asupra patrimoniului din Timișoara.

HoT (Heritage of Timișoara) debutează în Parcul Regina Maria, la ora 21:00, cu o proiecție de elemente din opera arhitectului Lipót Baumhorn.


Marți, începând cu ora 16:00, în Parcul Regina Maria se va desfășura vernisarea instalației artistice ce cuprinde informații despre viața arhitectului Ede Reiter, portofoliul său artistic și felul în care a contribuit la definirea arhitecturală și urbanistică a orașului.

Cel de-al treilea eveniment va avea loc miercuri, de la ora 10:00 și va cuprinde două tururi de arhitectură (cu plecare de la Podul Ștefan Cel Mare) și dezbateri. Se vor vizita Palatul Martin Gemeinhardt, fostul Hotel Royal, Palatul Ancora, Casa de economii din Iosefin, Casa Romulus Nicolin, oprirea finală fiind Piața Gheorghe Doja, unde se vor putea afla detalii despre viața și opera lui Martin Gemeinhardt. De la ora 19:00, în Piața Plevnei, va avea loc o dezbatere despre importanța conservării patrimoniului.

Joi, participanții vor fi aștepați în stația de autobuz de lângă Catedrala Mitropolitană, pentru a porni alături de voluntari la o vânătoare de comori arhitecturale.

Vineri, în intervalul orar 15:00-20:00, la intrarea în Parcul Civic, voluntarii Heritage of Timișoara îi așteaptă pe doritori la un atelier de ipsos, unde vor avea posibilitatea să reproducă trei elemente arhitecturale care lipsesc/s-au pierdut de pe clădirile lui Jakab Klein.

Ultimul eveniment are loc sâmbătă, de la ora 12:00, în Parcul Central Anton von Scudier. Acesta se adresează copiiilor prin diverse jocuri si printr-un mini-muzeu. Cele mai importante clădiri ale arhitectului vor fi aduse la o scară potrivită, pentru ca cei mici să cunoască detalii despre construcțiile sale.