Festivalul Simultan 2019

8-10 noiembrie 2019, Muzeul Corneliu Miklosi

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului de arte electronice Simultan își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite.

Lumea pe care o cunoaștem și o înțelegem acum nu va mai exista în viitorul apropiat. Deși viteza schimbării alimentată de știință și tehnologie este remarcabilă, ea trece adesea neobservată, deoarece schimbările structurale cele mai profunde se întâmplă aproape imperceptibil și devin repede norme. Am intrat într-o perioadă de instabilitate, multe dintre ipotezele și certitudinile noastre sunt aruncate în aer. În fiecare zi, așteptările și previziunile noastre se răstoarnă.

Festivalul Simultan 2019, prin motto-ul There will be a time when it will not be, își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite. De la personal la politic și social, filosofic și existențial, festivalul urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund la provocările majore ale zilelor noastre, cum înregistrează schimbarea și cum își imaginează viitorul.

Simultan 2019 propune narative alternative, confluențe între abordări, urmărind crearea unui status general, care aduce în discuție identitatea locală într-un context mai amplu, oferind o nouă deschidere artiștilor care lucrează cu diferite medii sau metode interdisciplinare.

De-a lungul anilor, perspectivele festivalului s-au schimbat, din provocarea înțelegerii experiențelor audiovizuale, explorarea interacțiunii dintre oameni și mașini și experimentarea instrumentelor și tehnologiilor pentru a pune la îndoială implicațiile sociale și impactul lor asupra vieții noastre de zi cu zi.

Festivalul Simultan abordează noi estetici și prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului.

8 noiembrie

_ CASA ARTELOR
14:00 – Cedrik Fermont – talk

_ CORNELIU MIKLOSI MUSEUM
19:00 – Opening SIMULTAN 2019
19:00 – Video screening
20:00 – Cedrik Fermont – live
21:00 – Micleusanu M. – live
22:00 – Beam Splitter – live

9 noiembrie

_ CORNELIU MIKLOSI MUSEUM
16:00 – Video screening
16:00 – Blind Tape Quartets – workshop with Lukatoyboy
17:00 – Shintaro Miyazaki – talk
19:00 – Alain Wergifosse – live
20:00 – Syntax – live
21:00 – Jessica Ekomane – live
22:00 – Vinyl -terror & -horror – live

_ LAPSUS
16:00 – Emergency Entrance #10

_ SACCADE
23:00 – S.XIV NightWaves –
After Party with Drummer in Cosmos & Alur Duvaal

10 noiembrie

_ CORNELIU MIKLOSI MUSEUM
11:00 – Blind Tape Quartets – workshop with Lukatoyboy
16:00 – Video screening
17:00 – Balázs Kovács – talk
18:00 – Alessandro Massobrio – talk
20:00 – Magnetoceptia – live
21:00 – Jacob Kirkegaard – live
22:00 – Sillyconductor – live