Festivalul dedicat filmului românesc, Ceau, Cinema!

În 15-18 iulie 2021 are loc ediția anului acesta a festivalului de film Ceau, Cinema!, festival care își propune să difuzeze șase filme româneși noi, în Grădina de Vară Capitol şi la Faber.

În afara competiţiei de şase filme realizate de regizori din România aflaţi la început de drum, Ceau, Cinema! propune de asemenea o selecţie cu câteva dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimului an, semnate de cineaşti consacraţi, dar şi premiera a două debuturi surpriză în documentarul de lungmetraj.

Câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, va fi proiectat în prezenţa actriţei timişorene Claudia Ieremia.

De o proiecţie specială va mai avea parte un alt film recent al lui Radu Jude, documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

„Holy Father” (2020), al treilea documentar realizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut la gala de închidere. Acesta a obţinut premiul publicului la Festivalul de Film Astra și premiul special al juriului în competiţia de documentare la Festivalul de la Sarajevo.

Realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, „Lemn” (2020, co-producţie România-Austria-Germania) este un documentar de lungmetraj care urmărește fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China. Filmul se concentrează pe investigații inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency (EIA).

După avanpremiera de la Festivalul One World Romania, documentarul de debut „Certitudinea probabilităţilor” (2021), de Raluca Durbacă, va avea la Ceau, Cinema! a doua sa proiecţie. Filmul analizează eforturile depuse de către un întreg aparat de stat pentru a asigura stabilitatea socială într-o societate ce susținea că a eliminat relațiile de muncă exploatative și alienante.

În tradiţionala secţiune de filme bănăţene, Ceau, Cinema! va prezenta în premieră documentarul timişorean „Swamp City” (2021), de Ovidiu Zimcea şi Bogdan Puşlenghea, în prezenţa realizatorilor şi a unora dintre protagonişti. Filmul este un studiu al scenei muzicale underground din Timișoara în primul deceniu după căderea regimului comunist.