Expoziția ”Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800”, la Muzeul Național al Banatului

În perioada 10 iulie – 1 septembrie 2021, la Muzeul Național al Banatului (Bastionul Theresia) are loc expoziția ”Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800”, cu reprezentări grafice și hărți ale spațiului dunărean, care datează chiar și din anii 1600.

Expoziția are ca temă primele reprezentări cartografice cu privire la spaţiul dunărean și evoluția lor. Acest proiect comun invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe „necunoscut” al Europei.

Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara).

Intrarea este gratuită pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Prețul unui bilet pentru celelalte categorii este de 5 lei.