Expoziția doctorandului Atila Gomboș, „Dincolo De Negru”, la Galeria Helios

În perioada 14-24 august 2021 are loc la Galeria de Artă Helios expoziția „Dincolo De Negru”, având vernisajul joi, 19 august, de la ora 18:00.

„Dincolo De Negru”, parte a demersului de cercetare a artistului timișorean Atila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, este un suport argumentativ al parcursului tezei de doctorat.
Expoziția, după cum sugerează și titlul ei, este un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii, în acest caz, a negrului.

Prezența în expoziție a mai multor limbaje de exprimare artistică (fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă) se justifică prin paleta largă și rolurile multiple ale negrului în artă.
Astfel, fotografia și pictura se intersectează atât între ele, cât și cu mai puțin cunoscuta, dar nu noua, artă generativă, rezultând o congruență conceptuală.

Motivația alegerii conceptualității, în opinia artistului Atila Gomboș este aceea că „negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare, alături de alb) din care se naște, se formează materia și în  care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie.”