Experimentarium TM, primul laborator interactiv de fizică din România, împlinește 10 ani

Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică inaugurat în premieră la Timișoara, a împlinit, în 21 aprilie 2021, 10 ani de la inaugurarea oficială.

O adevărată „școală altfel”, la care oricine are acces, laboratorul a fost creat cu scopul de a dezvolta interesul pentru știință al elevilor.
Găzduit într-un spațiu de peste 800 mp pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesați peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii.

Experimentele au capacitatea de a capta atenția și interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii și contradicțiilor logice care le însoțesc.

Dupӑ 9 ani de activitate interactivӑ, cu grupuri de vizitatori din mediul școlar și universitar, din ţarӑ și din majoritatea ţӑrilor europene, însumȃnd cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfӑșurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare și în mediul online. Acum, respectȃnd cerinţele impuse, activitatea se desfășoarӑ exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Centrul Experimentarium TM își propune să facă știința mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă, prin metode de învățare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuți”. Instrumentele și experimentele propuse permit participanților să devină exploratori activi, sporind încrederea în capacitatea proprie de a înțelege cum funcționează universul.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistență de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică.
Cele 9 experimente din cadrul acestui proiect sunt poziționate în ferestrele clădirii Experimentarium TM. Acestea pot fi văzute și acționate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.