Două expoziții cât un univers, pe simezele Muzeului Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș propune pe parcursul lunii noiembrie două expoziții cât un univers: una de pictură, cealaltă de sculptură: „Joc Intim”, semnată de artista Madár Reka și „Nave aka Defense Shields”, a artistului Ilie Duță.

„Joc Intim” reprezintă o expoziție de pictură creată în laboratorul intern al artistei, după cum chiar ea mărturisea, o joacă a formelor: „În lume văd nesiguranță, frică, agitație, agresivitate, anxietate, care este alimentată prin știri alarmante de către social media, tv. Trăim într-o eră în care omul modern este dependent de factori externi mai mult ca oricând. La nivel global omenirea se confruntă cu o criză existențială și spirituală. Această criză mă îndeamnă spre un proces creativ și mă ajută să descopăr viața ca pe un joc, în care îmi formez propriul meu laborator intern și alchimizez orice stare de frică, nesiguranță în ceva mai puternic și mai nobil cum ar fi libertatea și spontaneitatea.  Jocul creativ este drumul spre autocunoaștere – și autoevaluare a propriilor mele resurse. Descopăr ceea ce este dincolo de limitele minții mele.”

Într-un registru vizual desprins din imaginarul science fiction, artistul Ilie Duță ne propune o călătorie utopică în spațiu, alături de navele sale transportoare, încărcate cu marfă prețioasă. „Nave aka Defense Shields” (expoziție organizată în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Timișoara) reprezintă pregătirea pentru decolare. Structuri solide, geometrizate, ermetice, îmbracă protector faguri de albine fragilizate, ultimele de pe Terra, într-o încercare – futilă –  de a le salva de la extincție. Scenariul apocaliptic transpune plastic un semnal de alarmă. Seria lucrărilor se înscrie în demersul mai larg al artistului preocupat de problemele de mediu, ecologie, încă de la debutul său. Practica sa artistică militează pentru o interacțiune responsabilă a omului cu natura, conștientizarea pericolului consumerismului și iminența unui dezastru ecologic.

Cele două expoziții sunt găzduite de mansarda B2 a Bastionului Theresia din Timișoara și au loc în perioada 11-29 noiembrie 2021.