Conferința Istoria limbii române – înșelătoare certitudini

27 februarie 2020, mansarda B2 a Bastionului Theresia

Muzeul Național al Banatului provoacă în acest an la o serie de conferințe inedite. Acestea fac parte din proiectul ”Conferințele mansardei theresiene”, un proiect îndrăzneț, inițiat de specialiștii Secției de Arheologie, care va avea loc lunar în mansarda Bastionului Maria Theresia.

”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”. Despre noile tendințe în cercetarea originii limbii române va vorbi conf.univ.dr. Dan Ungureanu. ”Toate istoriile limbii române scrise în secolul XX sunt scrise neted și previzibil. În aceste cărți, latina evoluează disciplinat spre română urmând câteva reguli simple. Dificultățile sunt pur și simplu ignorate. Nu e vorba de chițibușuri, de amănunte, ci de structura însăși a limbii române”, spune invitatul.

Cei o mie de ani care trec de la prăbușirea Imperiului Roman (și a limbii latine) până la Scrisoarea lui Neacșu lasă o lacună imensă în cunoașterea istoriei limbii române. Cu toate acestea, documentele în latina vulgară, glosarele, textele dialectale italiene, toate ne aduc o imagine mai clară asupra limbii române.

Vreți să aflați de ce substratul limbii române NU e dacic sau doriți să contraziceți această teorie? Organizatorii vă așteaptă joi, 27 februarie, de la 17,00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia la o discuție interactivă.