Caravana de film documentar KineDok ajunge în Banat

23 septembrie 2019, Club Aethernativ

Vestea proastă e că vara s-a terminat, vestea bună e că filmele documentare din catalogul KineDok continuă și în toamnă. Pornim în călătorii fascinante, provocatoare care se derulează de data aceasta nu la mii de kilometri depărtare, ci în cafenelele, în bibliotecile, în centrele culturale, în muzeele din orașul tău. Întâlnim localnici entuziasmați de o întâlnire neașteptată, dar și protagoniști, cineaști sau specialiști pregătiți să pornească discuții de impact despre lume și despre noi în lume, despre neliniște, bucurie, speranță și utopie.

În luna septembrie, revizităm succesiunea evenimentelor care au dus la instaurarea la putere a lui Putin, printr-o serie alertă de conversații, mărturii, amintiri ale ultimilor conducători din perioada de tranziție de la fosta URSS către democrație – Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn și Vladimir Putin („Martorii lui Putin”). Devenim martorii unui proces copleșitor de confruntare cu trecutul a unor extremiști violenți din Germania, Franța, Danemarca și SUA, care au lăsat în urmă ura și violența („Exit”). Cineastul Corneliu Porumboiu ne dezvăluie cum pasiunea pentru un sport care nu mai poate fi practicat și dorința de a gândi o societate mai armonioasă duc la încercări minuțioase de a inventa un nou joc („Fotbal infinit”). Împreună cu Alexandru Solomon descoperim institutul medical de cercetare pe maimuțe de lângă Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, de pe malul oriental al Mării Negre, unde oamenii și maimuțele sunt victime deopotrivă („Ouăle lui Tarzan”). Ne confruntăm cu problema sensibilă a migrației și cu politicile instituite la granița dintre Austria și Italia. Realitatea cotidiană e dezvăluită printr-un colaj de interviuri cu subiecți diverși („Gardul de la frontieră”).

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfășoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

În cadrul celei de-a cincea ediții, 15 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară până la finalul anului, inclusive la Timișoara si Reșița, după cum urmează:

„Exit” (Karen Winther, 2018) – Muzeul Cineastului Amator, Reșita, 7 septembrie
„Martorii lui Putin” (Vitaly Mansky, 2018) – Aethernativ, Timișoara, 23 septembrie