Cămine în Mișcare, producții video online și la Faber

Timp de 10 zile, începând cu data de 5 decembrie, ora 18:00, cinefilii pot urmări online, pe site-ul www.camineinmiscare.ro, cât și în variantaă fizică la Faber, 5 filme originale, inspirate din viața bănățenilor care au fost nevoiți să își lase căminul și să plece pe meleaguri străine.
Pentru a păstra în memorie poveștile oamenilor, proiectul Cămine în Mișcare, aflat deja la a III-a ediție, își propune să pună în valoare poveștile de viață ale bănățenilor și să le transformă în acte artistice.
Cele 5 filme fac parte din proiectul Cămine în Mișcare prin care 10 artiști au fost selectați să pună în valoare istoria și amintirile familiilor din Banat. Producțiile video pot fi vizionate și în cadrul expoziției deschise la la Faber, alături de alte 5 lucrări de artă realizate pe tema migrației.
Frânturi este realizat după un scenariu de Ioana Anghel și spune povestea oamenilor din Banat într-o formă inedită: film-spectacol-lectură. Personajele și întâmplările sunt inspirate din poveștile reunite în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, dar nu numai, acestea fiind istorisite și prin teatru.
N-am șterge nimic este un film-teatru documentar realizat de Cornelia Iordache, în regia lui Alexandru Mihăescu. Povestea parcurge etapele deportării Petronelei și a familiei ei în Bărăgan, şi modul de trai în condiţiile date, ca formă de supravieţuire. Construit sub formă de monolog cu inserții de voci colective, spectacolul este o pledoarie pentru importanţa memoriei colective în recuperarea şi transmiterea experienţelor trăite de către deportaţi.
Mutat de la noi este o transpunere cu mijloace cinematografice a monologului cu același nume, scris de Bogdan Sărătean. Filmul urmărește povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.
Krumau, povestea istorisită de Andrei Ursu, este inspirată dintr-un interviu cu un șvab bănățean din Lenauheim. Momentele pe care le-a trăit în 1944 spun povestea unei plecări și a unei întoarceri. Această poveste i-a inspirat pe artiștii de la Psihodrom să o rescrie și să o prezinte acum, folosind mijloacele secolului XXI.
Filmul documentar Amintiri, propus de Daniel Spătaru are ca temă fenomenul migrației șvabilor în, și mai apoi din Banat, precum și modul în care a influențat acest fenomen formarea memoriei individuale și colective.
Filmele sunt disponibile online pe pagina www.camineinmiscare.ro până în 14 decembrie.