Artistă în rezidență de creație la Institutul Francez din Timișoara

18 februarie – 6 martie 2020, diverse locuri

Tânăra artistă franceză Delphine Bertrand, laureata Premiului Institutului Francez din Timișoara la Bienala de Artă Contemporană Mulhouse 2019, se va afla în rezidență artistică în orașul de pe Bega, din 13 până în 19 februarie 2020.

Partener al Bienalei începând din 2010, Institutul Francez din Timișoara acordă la fiecare ediție un premiu constând într-o rezidență de creație. Artistul laureat, desemnat de juriul Bienalei, trebuie să răspundă provocării de a crea și prezenta un proiect original în doar o săptămână. Delphine Bertrand a obținut în 2018 Diploma Națională Superioară de Expresie Plastică, cu felicitările juriului, la École Supérieure d’Art de Bretagne. Aceasta a participat cu lucrări la mai multe expoziții collective, înainte de a avea prima sa expoziție personală, în 2019, la Bienala de artă contemporană de la Mulhouse, unde s-a și făcut remarcată de juriu.

Asemenea unei căutătoare de aur, Delphine Betrand caută și descoperă, în călătoriile sale, materii și materiale diverse pe care le colectează. Crengi, cochilii, nisip, pământ, flori, confetti, spumă poliuretanică, licheni sălbatici, porumbei… Aceste materii prime sunt alese pe criterii estetice, dar și pentru poveștile lor. Lichenii, de exemplu, sunt singurele elemente din natură în simbioză, o asociere între alge și ciuperci. În instalațiile sale, încearcă să arate elementele în afara contextului lor, în medii imersive, alcătuite din mulaje din gips, din țesături pliate, din pământ și din săruri colorate. Spectatorul se plimbă prin aceste compoziții care sunt asemenea unor picturi desfășurate în spațiu.

Program
Artist talk, marți, 18 februarie 2020, ora 18:00, la Biblioteca Pavilion a Facultății de Arte (str. Oituz, nr. 4, sala 031). Discuția se va desfășura în limba engleză. Intrarea este liberă.
Vernisaj, miercuri, 19 februarie 2020, ora 18:30, la Institutul Francez (Bd. C.D. Loga, nr. 46). Intrarea este liberă.

Instalația poate fi vizitată din 20 februarie până în 6 martie 2020, după următorul program : L-V, 12:00-20:00 / S, 10:00-14:00.