Alaiul Colindătorilor – sute de colindători vor da culoare Timișoarei, într-un eveniment de tradiție

19 decembrie 2019, diverse locuri

Se apropie unul dintre cele mai așteptate momente ale sărbătorilor de iarnă din Timișoara. Peste mai puțin de o săptămână, sute de colindători bănățeni își vor face simțită prezența pe străzile din centrul orașului. Bătuta cu dubele, jocul caprei, colindele de fecior și de fată sunt doar câteva dintre străvechile datini ce vor da farmec Alaiului Colindătorilor, eveniment de tradiție oferit timișorenilor de către Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

Vor cânta, vor ura, vor juca, vor anima atmosfera și vor încălzi nu doar trupurile, ci și sufletele trecătorilor. În total, peste 300 de colindători vor forma Alaiul care va pleca, în 19 decembrie, la ora 9:30, din fața Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș și va poposi, 30 de minute mai târziu, la Palatul Administrativ din Timișoara și apoi la Mitropolia Banatului.

Urări de bine și belșug vor aduce, din Țara Făgetului, dubașii din Pietroasa, Tomești, Curtea și Margina. În straie tradiționale de sărbătoare, încinși la brâu cu o batistă albă și o bandă tricoloră, purtând pe cap căciuli de blană și pene de păun, colindătorii vor bate dubele în ritmuri ancestrale.

Străzile vor fi umplute de veselie și culoare și de colindătorii Ansamblului Izvorașul din Buziaș, cărora li se vor alătura grupuri vocale din Buziaș, Sânandrei, Făget, Giera, Criciova, dar și Fanfara Pro Amiciția și Corul Facultății de Muzică din Timișoara.

Datinile străvechi vor fi reînviate și prin dans, de Ansamblul Banatul Tineret, de Grupul Junii Timișului și de Ansamblul Ghiocelul din Giroc.