Memoriile Cetății 2020: Primul poem ilustrat din Timișoara, pe peretele unui cămin studențesc

Presedintele CJ Timis, Alin Nica, si prefectul judetului, Liliana Onet, primesc, la Palatul Administrativ, vizita Ambasadorului SUA in Romania, Adrian Zuckerman. marti 3 decembrie 2020. Sebastian Tataru / MEDIAFAX FOTO

Primul poem ilustrat din Timișoara se regăsește acum pe peretele de 170 mp al căminului studențesc G4 din Timișoara. Este vorba de poemul Dragă poezie al poetului Ion Monoran, transpus în linii și tușe de culoare de artistul Ovidiu Batista.

Poemul ilustrat acum, la început de decembrie în cadrul programului Memoriile Cetății al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, este un omagiu adus lui Ion Monoran. Poetul a fost și un revoluționar, care în seara de 16 decembrie 1989 a oprit tramvaiele din Piața Maria, lângă casa lui Laszlo Tokes, îndemnând oamenii să coboare și să se revolte împotriva regimului comunist.

Poemul Dragă poezie a fost ilustrat de Ovidiu Batista, un artist ce reușește să interpreteze societatea într-un mod expresionist și suprarealist. Conceptul lui Ovidiu Batista pentru poem este caracterizat de o paletă cromatică specific ilustrațiilor moderniste, întâlnind pe alocuri referințe plastice din ramura art-nouveau

Programul Memoriile Cetății din acest an a avut ca o componentă importantă poezia contemporană și a adus versurile autorilor români contemporani aproape de locuitorii orașului. Poezia de stradă este proiectul artistic prin care voluntarii ATCEC au decorat trotuarele din 60 de intersecții din Timișoara cu versuri. Așadar, timișorenii care merg pe jos și așteaptă la semafor, pot citi versuri pe asfalt.