Festival Național de Teatru pentru Tineri și Copii

28 noiembrie – 3 decembrie 2019, diverse locuri

Cea de a XII-a ediție a festivalului Copil în Europa – Tânăr în Europa va avea loc în perioada 23 noiembrie – 3 decembrie 2019, la Casa Tineretului (FITT), precum și în alte locații din Timișoara.

Festivalul reunește nume sonore la nivel național și internațional, fiind invitați să joace anul acesta spectacole în festival sau să țină workshop-uri pentru participanți: Paul Cimpoieru, Vitalie Bantaș, Andreea Vulpe, Marcela Nistor, Alexandru Beteringhe, Mădălina Ghițescu Petre, Julieta Georoiu, Rasmina Călbăjos, Ionel Barac, Claudiu Pușcău, Edgar Nistor și alții. Cu ajutorul partenerilor culturali, festivalul include trei spectacolele invitate.

„Homo Zeus – rising in love” va avea loc în 29 noiembrie 2019, de la ora 19:00, în Sala mare a Casei Tineretului (FITT). Un spectacol performance de / cu Paul Cimpoieru cu participarea lui Ionel Barac, realizat sub egida Compania 9 Theatre Company București. Pornind de la binecunoscutul ”4:44 – Psychoses” al Sarei Kane, autoarea vorbind despre frică, decădere și mai precis despre INĂLȚARE… totul este despre noi! Spectacolele vorbesc ”limba lumii” – dar, ca spectacole non-verbale, ele sunt un amestec teatral de dans contemporan, teatru, muzică și efecte vizuale. Poveștile lor, care transced barierele limbajului și ale culturii, au fost prezentate în multe festivaluri în peste 36 de țări.

”Mergi pe drumul tău!” va avea loc în 30 noiembrie 2019, ora 19:00, pe scena Casei Tineretului (FITT). Spectacolul este un musical de excepție pe un text scris de Laura Țibuleac și a cărei muzică a fost compusă de Daniel Radu și Cristian Mihai, o producție realizată pe durata Festivalului Național de Teatru pentru Tineri Copil în Europa, ediția a XI-a. Regia este semnată de actrița Julieta Georoiu, coregrafia fiind realizată de Rasmina Călbăjos, iar pregătirea vocală îi aparține lui Alin Costea. Actorii din musical sunt tineri deosebit de talentați, o parte dintre aceștia fiind studenți la UNATC București, alții sunt multipli laureați ai concursurilor naționale de muzică, dans, actorie.

”Nopți albe”, după F. M. Dostoievski, va fi prezentat la Timișoara în data de 2 decembrie 2019, la ora 18:00, pe scena mare a Casei Tineretului (FITT). Spectacolul este o producție a Asociației Par Coeur, este realizat de regizoarea Andreea Vulpe și îi are protagoniști pe actorii Marcela Nistor, Alexandru Beteringhe. Adaptată pentru scenă în nenumărate rânduri şi ecranizată de mari regizori, ca Luchino Visconti şi Robert Bresson, nuvela lui Dostoievski e cea mai frumoasă poveste despre candoare. Despre candoare şi noapte. Despre şansa candorii chiar şi atunci când noaptea e albă.

La toate spectacolele și activitățile din festival, intrarea este liberă pe bază de rezervare online aici: https://www.ac-pentagon.ro/index.php/festivalul-de-teatru-copil-in-europa-3/431

Pe langă spectacolele invitate, vor mai fi două zile pline de spectacole în concurs: 30 noiembrie și 1 decembrie 2019, fiind selectate trupe din toată țara și 13 elevi la monolog, probe susținute tot pe acceași scenă.

În afara spectacolelor, vor fi și o serie de workshop-uri de dezvoltare a abilitatilor elevilor-actori, axate ediția aceasta pe importanța îmbunătățirii calitații vocii și expresiei corporale: improvizație, musical, actorie, coregrafie, canto, mișcare scenică, film, voce etc.